Veelgestelde vragen

Onze FAQ behandelt de meest voorkomende vragen op het gebied van intellectueel eigendom.

Patenten

 • Wat is het verschil tussen een patent en een octrooi?

  Octrooi is de Nederlandse aanduiding van de term. Patent is de Engelse of Duitse benaming. Verder is er geen verschil tussen een patent en een octrooi.

 • Waarom vraag ik een patent aan?

  Wanneer u een uitvinding, product of proces heeft ontwikkeld, is het logisch dat u dit wilt beschermen. Het aanvragen van een patent geeft de aanvrager exclusieve rechten voor de exploitatie van de uitvinding. Deze vorm van bescherming staat bekend als een octrooi volgens de Nederlandse wetgeving en wordt ook wel Intellectueel Eigendom genoemd.

 • Wanneer kan ik een patent aanvragen?

  Als u een uitvinding heeft gedaan die een technisch karakter heeft en voldoet aan de volgende inhoudelijke voorwaarden: vernieuwend, inventief en industrieel toepasbaar. Dit kunt u toetsen door een zogenaamd verkennend nieuwheidsonderzoek te laten uitvoeren.

 • Hoe vraag ik een patent aan?

  Door uw uitvinding te laten beschrijven door een gespecialiseerde octrooigemachtigde. De beschrijving en eventuele tekeningen worden vervolgens ingediend bij de Nederlandse of Europese octrooiraad, waarna de verleningsprocedure gestart wordt.

 • Hoe lang duurt het voordat ik goedkeuring krijg?

  Dit is van een aantal factoren afhankelijk, waaronder de landen waar u gaat indienen. Na de eerste indiening krijgt u binnen een jaar reactie op de officiële nieuwheidsonderzoek wat een indicatie geeft of uw indiening uiteindelijk goedgekeurd gaat worden. Daarna kan het een jaar tot enkele jaren duren voordat u van alle ingediende landen goedkeuring heeft ontvangen.

 • Wat kost een patent aanvragen?

  Dit is van een aantal factoren afhankelijk, waaronder de hoeveelheid beschreven tekst en conclusies, maar ook het aantal landen waar u wilt indienen. Voor een eerste indiening (NL/EU) dient u rekening te houden met ongeveer € 6.000 tot € 12.000. Lees hier meer over tarieven patent aanvragen.

Merken

 • Wat is een merk?

  Een bedrijfsnaam, handelsnaam, beeldmerk of logo. Heeft u een product of dienst ontwikkeld met een unieke naam, bescherm dat dan met een merkregistratie!